Ga naar de inhoud

Ambassadeur Iris de Munnik

Mijn naam is Iris de Munnik (32) en ik ben ambassadeur bij de AYA ‘Jong en Kanker’ Foundation.

Daar zit je dan: 27 jaar, kaal en aan de chemo. Ik dacht eerst ‘dat doe ik even’. Een beetje chemo, een kleine operatie… en dan hup, weer aan het werk. Fulltime, als ‘t even kan. Helaas, zo zag mijn leven er niet uit. Zoals alle ambassadeurs, heb ik ook kanker gehad: lymfeklier- en schildklierkanker. Inmiddels bijna 5 jaar geleden.

Wat me toen opviel was hoe weinig aandacht er is voor leeftijdsspecifieke zorg. Van late diagnoses omdat geen rekening met kanker wordt gehouden op onze leeftijd, tot onderwerpen die haast niet besproken worden. Zoals ‘kan ik nog kinderen krijgen?’ of ‘hoe zit het met mijn seksualiteit?’.

Op je 27ste kanker krijgen, heeft veel impact op je leven. Zo ook op die van mij. Daar waar ik in het ziekenhuis geen aansluiting vond, was het een openbaring om met leeftijdgenoten in contact te komen. ‘Moet ik met mijn kale hoofd op Tinder?’ werd opeens een hele normale vraag. En seksualiteit werd besproken alsof het een alledaags onderwerp was. Ik voelde me thuis en gezien (en ja: ik ging ook met mijn kale hoofd op Tinder uiteindelijk).

Dat is een van de redenen dat ik mij toen aansloot bij het AYA zorgnetwerk en vandaag de dag weer bij de AYA Foundation betrokken ben. Om bovenstaande onderwerpen uit de taboesfeer te krijgen en betere leeftijdsspecifieke – AYA – zorg aan te bieden. De AYA community is er een vol veerkracht en positiviteit, waarbij zowel ruimte is voor de zwaarte van kanker, als voor tumorhumor. En met de hulp van onze donateurs kunnen we álle AYA’s bereiken, door middel van onderzoek, educatie en begeleiding.

Wil je meer weten over seksualiteit en kanker? Beluister van de podcast ‘De Bespreekkamer’ waarin Iris, onder het pseudoniem Else, in aflevering 1 meer vertelt over haar ervaringen.

‘Moet ik met mijn kale hoofd op Tinder?’ werd opeens een hele normale vraag.

Doneer nu!

Een kleine gift, of een grote gift, eenmalig of regelmatig, elke steun is belangrijk.

Doneren